Omuletii Verzi » Blog Archive » Plantele si animalele, afectate de poluarea fonica

Plantele si animalele, afectate de poluarea fonica

Categoria : Natura

Zgomotul  urban – cauzat mai ales de trafic si de activitatile legate de industrie –  are efecte si asupra plantelor si animalelor, producand mutatii in comportamentul lor, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Carolina de Nord din Statele Unite.

Concluziile acestei cercetari arata ca multe animale au invatat sa se tina la distanta de haosul fonic cautand zone mai linistite in care sa traiasca. Orice fel de relocare, insa, are impact asupra ecosistemului, creand tulburari, avertizeaza cercetatorii americani.

Astfel, prin disparitia unor animale din anumite zone este afectata polenizarea, la nivelul raspandirii semintelor, ceea ce are efecte negative asupra plantelor.

Si copacii au de suferit, mai ales cei aflati in crestere, in conditiile in care la unele specii trecerea de la puiet la copac matur poate dura chiar si cateva decenii.  „Orice anomalie in comportamentul unei specii are efect de cascada intr-un ecosistem. Daca este vorba de o specie chiar mai importanta intr-un lant de actiuni si procese, putem avea schimbari la scara mare si efecte de lunga durata”, sustine ecologistul Clinton Francis  de la Centrul National de Sinteze Evolutionare din Statele Unite.

Cele mai mari pericole pentru plante si animale rezida in extinderea retelelor de autostrazi, a traficului aerian tot mai intens si a activitatilor din industrie. In locurile foarte zgomotoase, pasarile isi schimba frecventa pe care canta, pentru a se putea face auzite. Liliecii cu greu isi mai gasesc hrana, iar broastele au probleme in a-si localiza partenerii, potrivit studiului.

Mai mult, gaitele pitice, pasari foarte importante in diseminarea semintelor de pin, sunt sensibile la zgomot si cauta locuri linistite. Pentru ca ele isi schimba frecvent locurile in care isi fac cuiburi, numarul pinilor scade odata ce ele parasesc un anumit habitat.

 

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin