Omuletii Verzi » Blog Archive » Preciclarea

Preciclarea

Categoria : Eco World Wide, EcoTendinte, Reciclare

Ne place sa explicam din cand in cand cate un termen  care are legatura cu ecologia, dar care nu este foarte uzual, fie pentru ca inca nu s-a creat o moda in jurul lui, fie pentru ca nu a patruns in limba romana din alte limbi.

Asa am relatat nu tare de mult despre Upcycling si Downcycling si astazi vrem sa va povestim ce presupune Preciclarea.

Preciclarea se refera la reducerea deseurilor prin evitarea producerii lor, din start!
De exemplu, atunci cand cumparati ceva in cantitate mai mare, pentru a evita ambalajele in exces (sa zicem, apa la bidon de 5 l in loc de cea ambalata in pet de 2l), preciclati!

Preciclare e si atunci cand evitati sa imprimati un mail, cand cititi ziarele si revistele preferate online, cand va asigurati ca nu supraambalati produse sau cand refuzati zecile de reclame, de cele mai multe ori nedorite, venite zilnic prin posta (ati incarcati sa puneti pe cutia postala un sticker care sa spuna ca nu doriti reclame?)

Daca v-am tot batut la cap cu cei 3R – reduceti, reutlizati, reciclati – ei bine, preciclarea se poate traduce ca o combinatie dintre primele 2 elemente din enumeratie.

Preciclati si atunci cand mergeti la cumparaturi cu sacose de plastic, cand folositi doar caserole tip Tupperware in loc de ambalaje de unica folosinta, cand folositi tacamuri de metal si nu de plastic, chiar daca ele presupun banalul factor incomod al curatarii ulterioare.

Reciclarea ramane in continuare unul din aliatii nostri preferati inspre sustenabilitate. Dar si ea presupune energie si efort. Ori, astea pot fi evitate atat de usor uneori. De exemplu, precicland.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin