Omuletii Verzi » Blog Archive » Premiera mondiala: primul tip de combustibil „solar”

Premiera mondiala: primul tip de combustibil „solar”

Categoria : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Ecologie, EcoTendinte, Evenimente

Un proiect de cercetare finantat de UE, denumit SOLAR-JET, a permis obtinerea, in premiera la nivel mondial, a unui combustibil „solar” pentru aeronave, pe baza de apa si dioxid de carbon (CO2).

Cercetatorii au evidentiat, pentru prima data, cu succes, intregul lant de productie a kerosenului regenerabil, utilizand lumina concentrata ca sursa de energie cu temperatura inalta.

Proiectul se afla inca in faza experimentala: in conditii de laborator, cu ajutorul luminii solare simulate, s-a obtinut un pahar de combustibil.

Cu toate acestea, avand in vedere rezultatele obtinute, se poate spera ca, in viitor, toti combustibilii lichizi pe baza de hidrocarburi ar putea fi produsi din lumina solara, CO2 si apa, anunta un comunicat al Comisiei Europene.

Ce a insemnat exact procesul de cercetare? Intr-o prima etapa, s-a utilizat lumina concentrata – care simula lumina solara – pentru a converti dioxidul de carbon si apa in gaz de sinteza (singaz) intr-un reactor solar cu temperatura ridicata care contine materiale pe baza de oxizi de metal, dezvoltate la Universitatea ETH Zurich.

Gazul de sinteza (un amestec de hidrogen si monoxid de carbon) a fost apoi convertit de Shell in kerosen, prin procesul numit „Fischer-Tropsch”.

Desi producerea gazului de sinteza cu ajutorul radiatiei solare concentrate se afla inca intr-un stadiu incipient de dezvoltare, transformarea gazului de sinteza in kerosen este deja utilizata la scara mondiala de mai multe companii, inclusiv de Shell.

Combinarea celor doua abordari ar putea permite o aprovizionare sigura, sustenabila si adaptabila cu combustibil pentru aeronave, dar si cu motorina si cu benzina, sau chiar cu materiale plastice.

Combustibilii obtinuti prin metoda „Fischer-Tropsch” sunt deja certificati si pot fi utilizati de vehiculele si de aeronavele existente fara a fi necesare modificari ale motoarelor acestora sau ale infrastructurii de combustibil.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin