Omuletii Verzi » Blog Archive » Primul zbor lung al unui avion alimentat numai cu energie solara

Primul zbor lung al unui avion alimentat numai cu energie solara

Categoria : Eco Lifestyle, EcoTendinte, Evenimente, Green Care

Avionul denumit “Solar Impulse” a zburat, timp de 19 ore, din Spania pana in Maroc, peste stramtoarea Gibraltar, alimentat exclusiv de energie solara.

Aparatul a decolat din Madrid, iar zborul a fost „sustinut” de 12.000 de celule solare si consumat la o viteza de croaziera de 44 mph (mile pe ora, adica aproximativ 70 de km pe ora).

In ciuda faptului ca aceasta viteza este de zece ori mai mica decat cea la care zboara avioanele comerciale, creatorii aparatului cred ca acesta va avea succes si va fi folosit pe o scara larga in cativa ani.

Aceasta este a doua calatorie importanta bazata pe energie solara din ultimele luni: in luna mai, catamaranul Turanor PlanetSolar, care merge si el exclusiv pe energie solara, dar pe apa, a ajuns cu bine la Monaco, dupa un drum de 32.000 de mile (peste 51.000 de kilometri) in jurul lumii.

Cat despre acest zbor,  proiectul „Solar Impulse” a inceput in 2003, cu un buget de 90 de milioane de euro, gandit pe zece ani.

Mai multi ingineri din cateva tari europene sunt implicati in acest proiect gigant.

Echipa a demonstrat ca un avion alimentat de energie solara poate zbura si ziua si noaptea fara a se ajuta, suplimentar, de combustibili fosili.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin