Omuletii Verzi » Blog Archive » Problema deseurilor radioactive – pericol pe sute de ani

Problema deseurilor radioactive – pericol pe sute de ani

Categoria : Ecologie

In timp ce mai multe state europene negociaza intens pe tema depozitarii deseurilor radioactive intr-un singur loc, Romania face planuri pentru construirea a inca doua depozite pentru astfel de deseuri, pe langa cele doua pe care le are deja in folosinta.

Romania face si ea parte din grupul celor opt state (alaturi de Olanda, Italia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria) care vor un depozit comun pentru toate deseurile radioactive. Deocamdata tara noastra are doua astfel de depozite, unul gazduieste deseurile slab radioactive din medicina si cercetare si se afla la Baita-Bihor, iar cel de-al doilea este cel al Centralei de Cernavoda.

Autoritatile planuiesc insa construirea a doua noi depozite. Unul de suprafata, pentru resturile slab si mediu active la Saligny, iar celalalt de mare adancime, pentru deseurile puternic radioactive. Primul va fi gata in patru ani, iar cel de-al doilea in 2055, potrivit planurilor Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive.

Asta in contextul in care pe intreg teritoriul Uniunii Europene sunt143 de reactoare nucleare ce produc anual peste 7.000 de metri cubi de deseuri nucleare. Iar marele pericol este ca acestea pot ramane radioactive sute de ani, in depozitele de suprafata sau subterane in care sunt stocate.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin