Omuletii Verzi » Blog Archive » Protest inedit: goi pe bicicleta impotriva poluari

Protest inedit: goi pe bicicleta impotriva poluari

Categoria : Eco Eveniment, Eco Lifestyle, Evenimente, Green Care

Activisti de mediu din Marea Britanie, membri ai organizatiei World Naked Bike Ride (WNBR) protesteaza anual printr-un mars pe doua roti, dar fara haine, scrie The Ecologist.

Anul acesta, protestul care a avut loc pe 27 aprilie, s-a concentrat pe criticarea dependentei de petrol si pe poluare, dar si pe cultura expansionista a masinii si pe vulnerabilitatea ciclistilor.

Desi protestul in sine este un gest catalogat de multi ca „indraznet”, alte voci sustin ca nu este foarte eficient.  Spre exemplu, o organizatie mai mare – Friends of the Earth – sustine ca protestul nud pe bicicleta este mai degraba amuzant, decat util.

Insa, asta nu ii impiedica pe cei care participa an de an la manifestare sa creada in demersul  lor. Jesse Schust, in varsta de 40 de ani, a luat prima data parte la marsul nud pe doua roti in 2004 si de atunci nu lipseste in niciun an.  Un activist experimentat, el sustine ca forma de protest pe care o practica cei din WNBR este mai greu de ignorat ca alte forme de protest. Totusi, el admite, ca datorita felului in care trecatorii ii privesc pe protestatari, acestia ajung sa se simta aproape ca membrii familiei regale.

Primul protest nud pe doua roti a avut loc in 2004 si de atunci o astfel de manifestare are loc anual in cateva mari orase britanice, printre care Londra, York si Manchester.  Majoritatea participantilor sunt activisti de mediu si pentru multi dintre ei acest protest este singurul context in care isi dau jos hainele in public.

Emily James, regizoarea unui documentar de mediu numit „Just Do It” participa si ea des la astfel de proteste si sustine ca scopul plimbarii fara haine este sa atraga atentia asupra unor lucruri importante. Astfel, spune ea, oricat de superficial ar parea gestul in sine, semnificatia lui e mult mai profunda.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin