Omuletii Verzi » Blog Archive » Proteste in Germania: Efectul Fukushima. Centralele nucleare vor fi inchise in 10 ani

Proteste in Germania: Efectul Fukushima. Centralele nucleare vor fi inchise in 10 ani

Categoria : Dezastru ecologic, Eco World Wide, Ecologie

Germania a anuntat ca va inchide ultimele sale reactoare nucleare in 2022, devenind astfel prima putere industriala care va renunta la energia atomica, a anuntat luni ministrul mediului, Norbert Röttgen. Asta dupa ce duminica, peste 150.000 de persoane au iesit pe strazile a 20 de orase germane pentru a protesta fata de folosirea energiei nucleare.

Marea majoritate a celor 17 reactoare din Germania nu vor mai fi in functiune pana la sfarsitul lui 2011, iar ultimele trei reactoare, cele mai moderne, vor fi inchise cel mai tarziu pana la finele lui 2022, a declarat Röttgen. Acesta a precizat ca decizia este “ireversibila”.

Germania are 17 reactoare nucleare pe teritoriul sau, dintre care opt nu mai sunt in prezent conectate la reteaua de productie de electricitate. Aceste opt centrale nu vor mai fi redeschise, a precizat ministrul.

Germanii, contra energiei nucleare. Peste 150.000 de protestatari pe strazi
Denumit “Atomkraft – Schluss” (Opriti Energia Nucleara), demersul de protest a avut in centru un puternic mesaj antinuclear. Acesta vine intr-un moment critic al negocierilor politice referitoare la viitorul energetic al Germaniei.
Asta in contextul in care CDU, partidul aflat la putere, si-a schimbat brusc pozitia fata de energia nucleara dupa dezastrul de la Fukushima. Mai intai CDU a oprit legea precedentei guvernari, care prevedea inchiderea centralelor nucleare. Formatiunea politica a precizat insa ca permisiunea de functionare a centralelor va fi extinsa doar in urma unor dovezi clare ca sunt sigure, iar operatorilor li s-a cerut sa investeasca o mare
parte din profituri intr-un fond pentru sustinerea energiilor verzi.

Insa, in urma dezastrului de la Fukushima, pozitia coalitiei s-a schimbat radical. Mai mult, la inceputul acestei saptamani o comisie finantata de CDU va face public un raport conform caruia Germania renunta in totalitate la energia nucleara in urmatorii 10 ani.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin