Omuletii Verzi » Blog Archive » Punga de plastic are zilele numarate in UE?

Punga de plastic are zilele numarate in UE?

Categoria : Eco World Wide, Ecologie, Reciclare

Comisarul european al mediului Janez Potocnick, un adversar declarat al folosirii pungii de plastic, se gandeste serios sa o interzica pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Are doua motive intemeiate: pe de o parte, pungile de plastic nereciclate polueaza mediul, iar pe de alta, europenii consuma in exces astfel de sacose.

Datele oficiale ale UE arata ca fiecare european foloseste, in medie, cinci sute de sacose anual – majoritatea o singura data.

Mai mult, Asociatia germana pentru Protectia Mediului si a Naturii (BUND) arata ca aproape 25% din tarile de pe glob au interzis sacosele de plastic sau percep o taxa speciala. Mai ales ca in tarile din spatiul mediteranean exista o cantitate mare de pungi aruncate la voia intamplarii, cele mai nocive fiinde cele care ajung in apa marilor sau a oceanelor – lucru ce ameninta supravietuirea multor specii.

E utila o taxa pe sacosa?


Fiecare german foloseste anual 60 de pungi, adica jumatate din cantitatea care ii revine unui australian. Intrucat Germania dispune de un sistem de reciclare bine pus la punct, pana acum nu s-a pus problema impunerii de taxe pe sacose.

Irlandezii au procedat altfel: pentru a descuraja folosirea pungilor de plastic, preturile au fost majorate prin introducerea unei taxe suplimentare. Masura a dus la o scadere cu 90% a cantitatii folosite. Italia a inlocuit sacosele de plastic cu pungi din material plastic biodegradabil.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin