Omuletii Verzi » Blog Archive » Punga sau meduza?

Punga sau meduza?

Categoria : Biodiversitate, Ecologie, Green Care

Ati fost la mare?

Ati patit sa vedeti diverse obiecte plutitoare si sa va intrebati daca sunt pungi sau meduze, ambalaje sau alge, plastic sau pesti? Si nu-i asa ca e trist?

Am auzit de la cel putin 2 persoane povestea asta cu meduza…ca s-au speriat de o anumita zona pana ce si-au dat seama ca erau “doar niste pungi de plastic”. Noi am fi rasuflat usurati daca erau “doar niste meduze uriase” pentru ca ele sunt natural in mare, in timp de punga de plastic sufoca tot ce-i bun acolo.

Industria plasticului nu se opreste din produs pungi si consumatorii nu se opresc din a le lua in primire sau mai nou chiar a le cumpara. Industria inventeaza “bacterii” in pungile de multipla folosinta si consumatorul “uita acasa” sacosa de panza. Indiferent cum o luam, pierde meduza.

Dar ca sa ajungem la oaza verde din acest articol dojenitor, ne-am uitat putin la niste cifre din tari care au reglementat consumul absurd al pungilor de plastic.

Iata ce vesti bune am aflat de pe www.grist.org:

• Impunerea taxei de 15 centi / punga in Irlanda a redus consumul acestora cu 90% !!
• In Washington, unde, chiar daca taxa e de doar 5 centi, consumul lunar s-a redus de la 22 milioane la doar 3 milioane.
• China a redus consumul de pungi de plastic cu 2 treimi si a economisit astfel 11,7 milioane de barili de petrol.
• 25% din locuitorii planetei locuiesc intr-o tara unde consumul de pungi de plastic e restrictionat!

Speram ca macar o meduza suparata sa citeasca acest articol si sa vada ca, o parte din noi, chiar ne dam silinta!

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin