Omuletii Verzi » Blog Archive » Reciclarea becurilor in Romania

Reciclarea becurilor in Romania

3

Categoria : DEEE, Reciclare

Ne-am ingrijorat un pic afland ca un omulet care ne scria ocazional pe teme de mediu, se lauda cum ca recicleaza fiecare bec sau neon ars. Le arunca in tomberonul pentru sticla! (wrong) Sigur ca, la prima vedere, nu se observa nicio neregula, ca doar ele se compun in mare parte, mai exact cea vizibila, din acest material. Dar becurile si neoanele, cum am tot insistat pe subiect, trebuie sa treaca printr-un proces special, care le trateaza si separa substantele toxice de restul, evitand astfel contaminarea naturii cu mercur sau alte substante periculoase.

Reciclarea becurilor arse din Romania devine si mai eco! Cum? Ei bine, daca pana de curand, ele trebuiau trimise in afara granitelor pentru a fi reciclate, proces in care se adauga deci poluare prin transport, itinerariul lor tinde sa se scurteze signifiant. Fabrica de reciclare DEEE, GreenWEEE de la Buzau si-a extins activitatea inaugurand de curand ramura GreenLamp, adica tratare si reciclare de becuri si tuburi fluorescente. Sau daca vreti sa ne exprimam ca ei, ei folosesc un proces tehnologic avansat de distilare destinat recuperarii mercurului provenit din pudra fluorescenta colectata din lampile fluorescente si lampile cu vapori de mercur si din lampile cu descarcare de intensitate inalta (HID).

Totul este pus la punct, asadar. Ce au ei nevoie de la voi? De becurile si neoanele voastre arse, de acasa si din companiile sau institutiile in care lucrati. Din fericire exista si o retea de colectare foarte bine pusa la punct de Asociatia Recolamp. Cautati un Colt Verde pe harta cu locatii prezentata pe site-ul www.coltverde.ro . Interesati-va daca la locul de munca sau studii se colecteaza selectiv becurile si neoanele care se ard in cladire.

Daca tot exista deja toata aceasta baza de colectare si reciclare, e pacat sa nu contribuim si noi, individual cu un minim de aport care presupune deplasarea cu deseul provenit din sursa de lumina spre un Colt Verde.

Atentie! Becurile si neoanele arse trebuiesc transportate cu un pic de grija, pentru ca ele sa nu se sparga inainte de a ajunge la reciclator.

Speram ca v-am luminat pe aceasta tema!

Reciclare placuta!

Comentarii (3)

Dar Colturile astea verzi nu sunt in toate magazinele. La Billa nu sunt.

Ar trebui sa ne disciplinam :))) Mai este un drum lung. Mass-media ar trebui sa faca campanii de promovare a reciclarii.

Laura, de ce nu-i scrii o scrisoare lui Billa (si poate-ti convingi si cativa prieteni ;) sa faca la fel). Zi-le ca ai vrea sa poti depune la ei becurile, aparatele si bateriile care ti se ard/strica/etc.

Legea (HG 1037/2010) le cere sa-ti puna la dispozitie un container pentru asta, daca ei vand astfel de produse. Dar nu-i scrie magazinului, scrie direct la Billa Romania (gasesti datele pe http://www.billa.ro).

Bafta!

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin