Omuletii Verzi » Blog Archive » Reciclarea hartiei si a ambalajelor din carton in Austria

Reciclarea hartiei si a ambalajelor din carton in Austria

1

Categoria : Colectare selectiva, Reciclare

Cel mai reciclat dintre materiale, sau cel mai la indemana de colectat selectiv si recilat este hartia. Acasa, in birouri, sau chiar in locuri publice, lumea tinde sa aiba deja reflexul de a separa hartia de restul deseurilor si sa o colecteze spre reciclare. Cartonul, ce-i drept, e tot hartie, asa ca la noi se colecteaza in acelasi tomberon, cel albastru. El insa are un tratament special, de aceea, de cele mai multe ori, va mai fi separat o data la statia de sortare. In special cartonul de suc sau lapte necesita un proces special pentru a fi reciclat, pentru ca pe langa hartie acesta mai contine si alte elemente care ajuta la prelungirea termenului de valabilitate al produslui continut, elemente care impun o prelucrare speciala in procesul reciclarii.

Austriecii si-au usurat munca depusa pentru colectarea selectiva a cartonului si il preiau pe acesta direct de la populatie, prin sistemul numit OKO Box. OKO Box-urile sunt niste cutii de carton pe care cei inscrisi in program le primesc la domiciliu.
In aceste OKO Box-uri ei trebuie sa depuna cartoanele goale de lapte sau suc, mereu aplatizate si clatite. Intr-o astfel de cutie incap aproximativ 20 de cartoane de bautura, iar de 2 ori pe luna cutiile pline se pun in fata blocului si sunt preluate de reciclator. Cate cutii pline se depun, atatea cutii goale lasa reciclatorul la schimb. Daca trebuie intariri, astfel de cutii se primesc gratuit la posta sau la cateva supermarketuri partenere in proiect.

Oricine vrea sa fie inscris pe harta reciclatorului trebuie doar sa isi spuna adresa la un numar cu apel gratuit si va fi inclus automat in circuit. Datele la care vine masina pentru a prelua deseurile din carton sunt inscrise pe cutie, deci practic nu poate merge nimic gresit!

Ne bucura ca se gasesc solutii atat de simple si la indemana pentru reciclare. Si daca functioneaza la altii, suntem siguri ca vor fi introduse in curand si la noi! Si asta ne bucura si mai tare!

Nu uitati de partea aceea cu strivitul si clatitul deseului. Este mai importanta decat credeti pentru colectarea selectiva si pentru reciclarea intergarala a acestor deseuri.

Incepem saptamana recicland, da?

Comentarii (1)

[...] ne-am lasati cuceriti de spiritul austriac, prezentand OKO Box-urile, acest sistem ultra eficient de colectare a cartoanelor de suc si lapte de la populatie, [...]

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin