Omuletii Verzi » Blog Archive » Reciclarea in Belgia – ep. 1

Reciclarea in Belgia – ep. 1

1

Categoria : Colectare selectiva, Eco World Wide, Reciclare

Efort, planificare, calendar si amenzi. Reteta Belgiei pentru reciclare.
Belgia conduce in toate topurile de colectare selectiva si reciclare din Uniunea Europeana. Cum a ajuns o tara care are mai putin de jumatate din populatia Romaniei sa fie atat de eficienta?

A durat cam doua decenii si a fost nevoie de amenzi dure, recunosc cei din industrie. Efortul insa a meritat. Astazi, peste 90% dintre belgieni sunt cetateni model din punctul de vedere al gestionarii deseurilor, iar tara se poate lauda cu rate de colectare selectiva si reciclare de peste 80-90% pe principalele fluxuri de deseuri.

Si asta in contextul in care Belgia produce anual 550 de kilograme de gunoi pe cap de locuitor. Prin comparatie, in Romania, ultimele date ale autoritatilor din domeniu indica 364 de kilograme pe cap de locuitor in 2007, cifra ce cu siguranta este mai mare acum.

Plan national

In anii ’90, autoritatile belgiene a pus la punct un sistem de colectare selectiva si a durat cam 10 ani ca totul să meargă ca pe roate. Bineinteles au existat si directive europene care au impus anumite tinte. Belgienii au plusat peste ele si au ajuns sa sara de 90%, procent de recupere a deseurilor si de 80% in colectarea selectiva.

Prin comparatie, la finalul anului trecut Romania a pus la punct planul de management al deseurilor, pe care urmeaza sa il implementeze cam in 5 ani. Cu alte cuvinte, in jurul anului 2015 vom avea si noi un sistem de colectare selectiva national si functional si, mai presus de toate, eficient. Cel putin asa a promis ministrul mediului, Laszlo Borbely.

Dar sa revenim la Belgia. In 1994 a fost infiintata compania de stat Fost Plus, care coordoneaza toate contractele cu municipalitatile, operatorii de salubritate si producătorii din industrie. Contractele sunt in general pe cinci ani si contin criterii de calitate dar si standarde pentru licitatiile prin care sunt alesi reciclatorii cu care se lucreaza. Colectarea gunoiului si reciclarea sunt atribuite, doar prin licitatii, in conditii stricte si sub controlul unor auditori independenti, ceea ce ofera garantia calitatii.

Belgienii au mers pe un sistem cu o singura companie ce preia responsabilitatea de reciclare in numele producatorilor si lucreaza la nivel regional cu alte companii. In Romania, exista deja cinci companii autorizate doar pe această nisa.

Sistemul belgian, pe scurt

Belgienii sunt incurajati sa trieze deseurile, pentru ca gunoiul nesortat costa. Se plateste atat sacul de gunoi menajer (un sac de 60 de litri costă aproape 2 euro), cat si kilogramul, care costa 70 de eurocenti. In unele regiuni costa si pubela de gunoi menajer, se plateste si kilogramul dar exista si o taxă aplicata de cate ori pubela este golita de salubristi.

La polul opus, colectarea selectiva este aproape gratis. Hartia este colectata gratuit, la fel si sticla. In ceea ce priveste ambalajele de bauturi (plastic, carton, metal), sacul de colectare costa 25 de eurocenti, dar ridicarea este gratuita.

In total, anual, taxele de salubritate pe gospodarie in Belgia, ajung la 220 de euro, dintre care 40 de euro sunt acoperiti de Fost Plus. Restul este compus din taxe individuale si costurile serviciilor de salubritate.

De asemenea, si taxele la groapa de gunoi sunt mari. Astfel, guvernul impune o taxa standard de 85 de euro pe tona de gunoi, la care se adauga 50 de euro taxa la groapa.

Cititi joi pe site-ul nostru ce face sistemul belgian sa fie eficient si cum functioneaza amenzile si calendarul reciclarii.

Comentarii (1)

Foarte interesant articolul!

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin