Omuletii Verzi » Blog Archive » Reciclarea in Belgia – ep. 2

Reciclarea in Belgia – ep. 2

3

Categoria : Colectare selectiva, Eco World Wide, Reciclare

Va povesteam miercuri despre sistemul de colectare selectiva si reciclarea pus la punct de belgieni. Paradigma inventata de ei nu ar putea functiona asa de eficient, daca nu ar exista si componenta coercitiva, adica amenzile. La care se adauga si calendarul local.

Dar sa o luam pe rand. In fiecare localitate din Belgia, municipalitatea intocmeste un calendar de colectare, pe care rezidentii il primesc anual. Conform acestuia, in zilele marcate, ei scot, dupa ora 19:00, sacii de deseuri sortate in strada. Dimineata devreme sunt colectati.

Sacii cu ambalaje de plastic, carton si metal se ridica de doua ori pe luna, iar hartia o data pe luna. Insa nu in orice fel de conditii.

Adica angajatii companiilor de salubritate sunt obligati sa verifice daca sacii contin deseuri sortate corect. Daca nu, nu ii vor ridica, ci le vor aplica un abtibild rosu, care atrage atentia asupra greselii de colectare. Proprietarul este obligat sa ia sacul in casa si sa resorteze corect continutul. Daca il lasa in strada, amenda este de 250 de euro.

Astfel, in 2009, au fost colectate selectiv 116 kilograme pe cap de locuitor, dintre care 70.5 kilograme de hartie si carton, 30.3 kilograme de sticla si 15.1 kilograme de plastic si metal. Iar asta le-a adus celor de la compania Fost Plus – cea care preia responsabilitatea reciclarii in numele companiilor producatoare de ambalaje ce devin deseuri, dar care si lucreaza cu cetatenii si primariile – venituri de 26.2 milioane de euro, bani investiti inapoi in sistem.

Pe scurt sistemul costa 67 de milioane de euro la nivel de producatori, 44 de milioane, din vanzarea materialelor reciclate, 94 de milioane de euro la nivel de colectare si sortare, 8 milioane de euro pentru comunicare si inca 9 milioane, cheltuieli generale.

Belgienii preocupati de problemele de mediu!

In Belgia, insa, implementarea sistemului national de colectare selectiva a mers bine si pentru ca cetatenii sunt interesati de problemele de mediu. Astfel, un sondaj recent printre ei, in care erau intrebati care sunt, din punctul lor de vedere, cele mai importante trei probleme cu care se confrunta mediul, arata ca 43% dintre respondenti cred ca incalzirea globala, 39% poluarea aerului, 31% emisiile de dioxid de carbon, 25% poluarea si distrugerea zonelor naturale, 24% schimbarea climatica si 23% gunoiul.
Iar la intrebarea prin ce puteti contribui dumneavoastra la un mediu mai curat, 56% au spus ca prin colectarea selectiva, 40% prin reducerea folosirii masinii si 23% prin economisirea energiei.

Si in Romania se colecteaza selectiv! Gasiti mai jos o harta intocmita de organizatia Greenpeace cu centrele de colectare selectiva din localitatea voastra.

http://www.greenpeace.org/romania/campaigns/colecteazaselectiv/harta-colectarii-selective

Recicleaza! Acum ai cum!

Comentarii (3)

In vara plec la Bruxelles si la Bruges pt cateva zile. am vazut poze din Bruges si deja ma indragostisem de el, iar acum am inca un motiv in plus sa ii adminr, insa mor, mor de nerabdare sa ajung acolo.
Oare noi o sa ajungem ca ei vreodata?

…daca ne ajuta si statul, probabil ca o sa ajungem si noi ca ei.

credem ca primul pas trebuie sa il facem noi, oamenii obisnuiti, apoi sa cerem statului sau altor organizatii. cand vrei sa schimbi ceva, in primul rand te schimbi tu, sau macar incepi schimbarea :)

oricum, este bine ca sunt din ce in ce mai multi oameni care, ca si tine, doresc sa devenim mai buni, sa protejam mediul mai mult si sa avem pana la urma o conduita civilizata si responsabila

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin