Omuletii Verzi » Blog Archive » Reciclarea in Romania ep. 4 Atentie la caserolele din plastic!

Reciclarea in Romania ep. 4 Atentie la caserolele din plastic!

3

Categoria : Colectare selectiva, Reciclare

Atunci cand cumparati caserole de plastic trebuie sa fiti atenti la tipul de plastic folosit la fabricarea lor. Sfatul specialistilor este sa verificati codul de reciclare de pe ambalaj – codul cuprinde cifre de la 1 la 7. Si daca observati cifra 3 sau 7 atunci acea caserola ar trebui sa ajunga in garaj sau in debara, in niciun caz in frigider. Daca nu este trecut niciun cod de reciclare pe produs, cel mai bine ar fi sa contactati furnizorul sau producatorul.

Numarul 3 reprezinta policlorura de vinil, mai mult cunoscuta sub numele de PVC, unul dintre cele mai toxice tipuri de plastic pentru ca are in compozitie DEHA, un produs chimic folosit pentru a face plasticul mai flexibil, dar care este nociv.

Expunerea indelungata la DEHA poate cauza scaderi in greutate si poate afecta ficatul si chiar cauza cancer. Mai mult, atat producerea, cat si incinerarea PVC-ului elibereaza dioxine carcinogenice in mediu si in lantul alimentar. Chiar daca PVC-ul nu este cel mai des folosit tip de plastic pentru caserole, exista suficiente astfel de produse pe piata pentru a pune in pericol sanatatea consumatorilor.

Cat priveste numarul 7, acesta include mai multe tipuri de plastic, dar mai ales policarbonati, care contin Bisfenol A. Studiile au aratat ca Bisfenolul A are efecte nocive asupra sanatatii reproductive. Dar, din cauza marilor firme care activeaza in industria producerii de plastic, acest subiect a starnit controverse. Chiar daca exista peste 100 de cercetari care arata cat de nociv este Bisfenolul A, marile companii din industrie sustin ca rezultatele acestora nu sunt adevarate.

Comentarii (3)

Si eu care imi cumparasem un set frumos de caserole de la IKEA. Brrrr. Ne intoarcem la sticla.

Foarte util. Bravo, Omuleti!

[...] fie fabricată din materiale care să nu afecteze sănătatea copilului în nici un fel;uite aici pe http://www.omuleţiiverzi.ro un articol convingător, despre alcătuirea chimică a plasticului şi cum [...]

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin