Omuletii Verzi » Blog Archive » Reciclarea in Romania este de 1%, tinta europeana de 50%

Reciclarea in Romania este de 1%, tinta europeana de 50%

Categoria : Colectare selectiva, Eco World Wide, Reciclare

Statistica europeana indica un procent de reciclare de 1% in Romania, in vreme ce obiectivul comunitar este de 50%. Mai mult, oficialul european Julio Garcia Burgues, directorul de management al deseurilor la nivelul Comisiei Europene, a avertizat ca Romania mai are un lung drum de parcurs pana cand va putea indeplini tintele europene.

„99% din toate deseurile municipale merg la groapa (fata de media europeana de 38%), in pofida tintelor de reciclare si revalorificare impuse de UE. Procentul de reciclare este de 1%, iar media europeana este de 24 %”, a declarat Burgues. Pana in 2020, Romania trebuie sa ajunga la o tinta de reciclare de 50% pe toate fluxurile de deseuri.

In plus, el a atras atentia asupra continuarii inchiderii gropilor de gunoi neconforme, dar si asupra nevoii ridicate de investitii in infrastructura de gestiune a deseurilor. „Sunt multi oameni in Romania, mai ales in zona rurala, care nu au acces la infrastructura de colectare selectiva”, a precizat oficialul european.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si el prezent la conferinta privind managementul integrat al deseurilor, a explicat ca un alt hop in implementarea sistemului national consta in neintelegerile dintre municipalitati si operatorii locali. „Sunt 4-5 judete unde exista contracte pentru 20 de ani, dar operatorul si primaria nu se inteleg”, a declarat ministrul. In plus, acesta a subliniat ca Romania mai are inchis 100 de gropi de gunoi neconforme si se mai confrunta si cu problema existentei a 1.000 de situri contaminate.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin