Omuletii Verzi » Blog Archive » Recilarea in Romania – ep. 1

Recilarea in Romania – ep. 1

Categoria : Colectare selectiva, Eco World Wide, Reciclare

Dupa ce v-am prezentat pe scurt sistemul de colectare selectiva si reciclare din Belgia, ne vom opri, timp de cateva episoade, la cel din Romania. Infiintat recent – mai mult pe hartie si ca obligatie parte a pachetului de preaderare la Uniunea Europeana – sistemul national de colectare selectiva si reciclare este inca inexistent, fiind functional si eficient doar pe alocuri.

Problema porneste de la lipsa de infrastructura. Doar o treime dintre romanii care nu erau indiferenti fata de reciclare aveau anul trecut acces la sistemul de colectare selectiva. Oricum nu exista date certe despre cat la suta dintre acestia chiar colectau selectiv corect deseurile pentru reciclare. La aceasta prima problema se adauga si prejudecatile privind asa-zisa ineficienta a sistemului, care stau la baza parerii multora ca oricum este un efort inutil.

In ultimii 20 de ani, Romania a devenit tara impanzita de gunoaie, iar zone ascunse cu care altadata ne laudam lumii au ajuns niste lazi de deseuri.

Tot din obligatie europeana, Romania a adoptat legi care stabilesc un plan clar privind crearea sistemului de colectare selectiva, dar si functionalitatea lui. S-au dat termene, amenzi, masuri, strategii. Totusi, ramanem departe de tinta europeana.

Singura cifra certa: o mega amenda in 4 ani

In acelasi timp, statul mimează un cadru legal corect. Pana acum niciuna dintre legile existente nu a facut ordine in domeniul salubritatii, in care operatori si autoritatile locale au ultimul cuvant de zis si in care primeaza potentialul de afacere. Asta in ciuda faptului ca in decembrie anul trecut ministerul mediului a pus la punct o noua lege cadru privind gestiunea deseurilor, care sa implementeze cu adevarat, in cinci ani – potrivit pronosticului oficial – un sistem functional, la nivel national. Dar rezultatele nu se pot vedea de azi pe maine, spun tot autoritatile. Noi speram ca se vor vedea macar in cei cinci ani estimati, cand cifrele de colectare si reciclare vor fi cel putin decente si la nivelul tintelor europene.

Dincolo de asta, singura cifra care pare sigura la ora actuala e aceea de 200.000 de euro pe zi, penalizari pe care le vom plati din 2015, cand perioada de clementa europeana va lua final.

Romania are in continuare zeci de acte normative ce reglementeaza situatia deseurilor, reciclarea si colectarea selectiva, dar nu are inca un sistem functional de colectare, valorificare si reciclare a lor. Toate legile prevad amenzi si stabilesc obligatii. In realitate, foarte putine sunt si respectate.
Asta este, pe scurt, principala problema identificata de toti cei din industria gunoaielor.

In urmatorul episod vom veni cu argumente pro colectare selectiva si speram ca macar sa va dea gandit.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin