Omuletii Verzi » Blog Archive » 4xR: Reduceti, Reutilizati, Reciclati, Refuzati!

4xR: Reduceti, Reutilizati, Reciclati, Refuzati!

Categoria : Colectare selectiva, Reciclare

Sigur stiti, daca nu din cliseele reciclarii, atunci sigur de pe blogul nostru, despre cei 3 R atat de importanti si atat de des mentionati cand vine vorba de sustenabilitate. Sunt de fapt initialele cuvintelor Reduceti, Reutilizati, Reciclati. Cu orice produs va confruntati, intai trebuie sa va asigurati ca aveti intr-adevar nevoie de el, apoi sa va intrebati daca ambalajul nu poate cumva fi refolosit cu un alt scop si in ultimul rand, cand nu mai are nicio intrebuintare, sa trimiteti amabalajul devenit deseu, la reciclat.

Mai nou insa se vorbeste tot mai des de un al 4-lea R si anume de la cuvantul Refuzati! Refuzatul se recomanda in special in cazul ambalajelor de unica folosinta si este asociat alaturi de ceilalti 3R mai ales cand vine vorba de plastic. Materialele de unica folosinta sunt cel mai adesea pungile, pet-urile sau paharele si tacamurile din plastic.

La nivel mondial, oamenii arunca la fiecare 5 minute aproximativ 2 milioane de pet-uri, din care sunt reciclate undeva in jur de 20%. Nici la capitolul pungi din plastic nu e mai frumoasa situatia.

Un sfat din partea noastra este asadar sa refuzati acea punga extra la magazin, chiar daca deja v-a impachetat vanzatoarea produsele. Si incercati cat mai des sa evitati apa plata la pet. Stiti, probabil, ca multe studii demonstreaza ca majoritatea marcilor de apa in ambalaj de plastic reprezinta un produs nesanatos si cu nimic mai bun decat apa care curge la robinet?

Un film curajos numeste apa imbuteliata “un truc de marketing” si sustin ca toata industria apei imbuteliate este una din cele mai mari probleme de mediu ale prezentului. Va lasam pe voi cu trailerul de la Tapped; chiar daca e un film documentar referitor la America, el poate fi adaptat si interpretat usor si pentru Europa.

Cumparati filtre de apa, daca nu aveti incredere in apa de la robinet in starea ei normala. Sau macar optati pentru bidoanele de 5 litri.

Refuzati ambalaje de plastic de unica folosinta.
Refuzati, reduceti, reutilizati, reciclati!

http://www.youtube.com/watch?v=72MCumz5lq4&NR=1

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin