Omuletii Verzi » Blog Archive » Refugiatii schimbarilor climatice: plantele si animalele

Refugiatii schimbarilor climatice: plantele si animalele

Categoria : Biodiversitate, Ecologie, Natura

In continuare exista sceptici care nu cred cu adevarat in incalzirea globala, sau care o privesc ca pe un fenomen natural si deloc ca pe o urmare logica a actiunilor omului.
Schimbarile climatice exista, iar noi am citit recent un studiu care ne face si mai increzatori la acest subiect.

Studiul se refera la animalele si plantele planetei noastre care fug efectiv din calea temperaturilor ridicate si isi muta habitatele spre zone mai racoroase. Schimbarea de habitat, in urma calamitatilor naturale sau actiunilor de defrisare a padurilor semnate de om sunt principalele cauze pentru care unele specii ajung la extinctie.

Un studiu publicat de revista Science luna aceasta ne arata ca ritmul cu care speciile amenintate isi muta habitatul este de pana la de 3 ori mai mare decat se presupunea. In medie si mai pe limba noastra, deplasarile animalelor dinspre Ecuator se intampla pe o distanta de 20 cm in fiecare ora.

Urmarile triste ale acestor schimbari de habitat pot aparea pana in anul 2050, data la care cercetatorii cred ca vom imparti planeta doar cu 2 treimi din plantele si animalele de azi. Totusi, cifrele astea pot fi contrazise cu argumente logice, cum ca animalele si-au tot schimbat habitatele de-a lungul anilor si au reusit sa se adapteze la cele noi. Lucrurile pot fi mereu puse in balanta si echilibrate, dar nu trebuie niciodata sa le ignoram pe “cele rele”.

Bryan Walsh, jurnalist de mediu la revista Time a studiat si el problema indeaproape si concluzioneaza deloc imbucurator. El spune ca pana in 2050 ar putea fi 9 miliarde de oameni care impart o planeta in continua incalzire si cu o clima tot mai neprimitoare. Daca nu actionam de acum, e posibil ca viata salbatica sa nu mai aiba unde se refugia!

Sursa: http://ecocentric.blogs.time.com/2011/08/19/how-climate-change-is-turning-plants-and-animals-into-refugees/#0_undefined,0_

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin