Omuletii Verzi » Blog Archive » Risipa, risipa, risipa

Risipa, risipa, risipa

Categoria : Uncategorized

Un recent raport european emis de executivul de la Bruxelles arata ca locuintele romanilor consuma de opt ori mai multa energie decat media europeana, iar ca principala cauza indica ridicat ineficienta energetica.
Practic, Romania are doua mari probleme la nivel de consum de energie domestica. Prima consta in sistemul ineficient de termoficare, iar cea de-a doua in lipsa unei izolari corespunzatoare a locuintelor.
Potrivit raportului, Romania este a treia cea mai energo-intensiva economie din UE, cu o intensitate energetica de 2,5 ori mai mare decat media europeana.
Tara noastra este, de asemenea, a treia economie din UE cu nivelul cel mai ridicat de emisii de carbon. Documentul mai arata ca integrarea pietelor energiei electrice si gazelor naturale pe pietele UE este, in continuare, incompleta si nu au fost inca realizate interconexiunile transfrontaliere ale retelelor de gaze.
Analiza confirma faptul ca in Romania, concurenta si eficienta sunt reduse in sectoarele cu cele mai mari emisii de carbon – energia si transporturile.
Mai mult, una dintre recomandarile facute Romaniei de expertii Comisiei Europene este promovarea concurentei si eficientei in industriile de retea, prin asigurarea independentei si a capacitatii de actiune a autoritatilor nationale de reglementare.
De asemenea, se recomanda adoptarea unui plan cuprinzator si pe termen lung in domeniul transporturilor, dar si dereglementarea preturilor la gaze si la electricitate.
Totodata, tara noastra trebuie sa imbunatateasca integrarea transfrontaliera a retelelor energetice si sa accelereze punerea in aplicare a proiectelor de interconectare a retelelor de gaze.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin