Omuletii Verzi » Blog Archive » Romania consuma de 2,5 ori mai multa energie decat media europeana

Romania consuma de 2,5 ori mai multa energie decat media europeana

Categoria : Uncategorized

Un studiu recent al Asociatiei Romane pentru Promovarea Eficientei Energetice (ARPEE) arata ca Romania consuma de 2,5 ori mai multa energie pe unitatea deprodus intern brut (PIB) decat media din Uniunea Europeana.
Concluziile acestui studiu nu fac decat sa confirme ceea ce stiam deja, si anume ca la capitolul eficienta energetica Romania ramane departe de standardele europene.
ARPEE crede ca Romania isi poate reduce cu pana la 11,7 milioane tone echivalent petrol (tep), consumul energetic pana in 2025, daca va introduce masuri de eficienta energetica.
Mai mult, Romania poate sustine o crestere a produsului intern brut de 4%-6%, intre 5 si 7 miliarde de euro, fara consum suplimentar de energie, prin valorificarea potentialului de imbunatatire a eficientei energetice intre 2010 si 2020.
Acest rezultat ar permite intarirea securitatii energetice a tarii si ar reduce impactul social al costurilor energetice pentru consumatori. In acelasi timp, asta ar putea imbunatati si competitivitatea companiilor romanesti.
In prezent, preturile la energie in Romania sunt sub media UE, dar cel mai probabil nivelul va creste, in contextul liberalizarii pietei energiei si al investitiilor in sector, potrivit autorilor raportului.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin