Omuletii Verzi » Blog Archive » Romania, in urma la gestionarea deseurilor

Romania, in urma la gestionarea deseurilor

Categoria : Colectare selectiva, DEEE, Eco World Wide, Ecologie, Green Care, Natura, Reciclare

In interiorul Uniunii Europene, Romania se numara printre statele cu cele mai mari lacune in privinta gestionarii deseurilor, releva ultimul raport publicat de Comisia Europeana.

Problemele sunt legate de punerea in practica a legislatiei europene privind deseurile.

In aceeasi situatie delicata, alaturi de Romania se afla Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia si Slovacia.

Un raport al Comisiei Europene, publicat la data de 7 august, clasifica cele 27 de state membre in functie de 18 criterii. Printre acestea se numara deseurile totale reciclate, costul eliminarii deseurilor si incalcari ale legislatiei europene.

Premiantele Europei, Austria si Olanda

Tarile cele mai apreciate din punctul de vedere al gestionarii deseurilor sunt Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Olanda si Suedia. In fruntea clasamentului se afla Austria si Olanda, cu cate 39 de puncte.

Spre finalul clasamentului, Romania are 11 puncte, la egalitate cu Cipru. Tarile UE cu cele mai mari probleme sunt Malta (9 puncte), Bulgaria (8 puncte) si Grecia (3 puncte).

Raportul CE subliniaza ca, in tarile criticate, „deficientele includ strategii incomplete sau inexistente de prevenire a producerii deseurilor, lipsa stimulentelor pentru a evita depozitarea deseurilor la gropile de gunoi, precum si o infrastructura neadecvata de gestionare a deseurilor. Faptul ca se recurge masiv la depozitarea deseurilor la gropile de gunoi inseamna ca unele optiuni mai bune de gestionare a deseurilor, precum refolosirea si reciclarea, sunt in mod sistematic subexploatate”.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin