Omuletii Verzi » Blog Archive » Romania, pe locul 2 in UE la poluarea din cauza centralelor pe carbuni

Romania, pe locul 2 in UE la poluarea din cauza centralelor pe carbuni

Categoria : Uncategorized

Romania ramane printre cele mai poluate tari din Uniunea Europeana, potrivit unui clasament al poluarii dupa centralele pe carbuni, care ne plaseaza pe locul doi.
Asta pentru ca dintre cele mai poluante 20 de centrale pe carbune din UE, cinci sunt instalatiile romanesti de la Turceni, Rovinari, Drobeta Turnu Severin, Isalnita si Mintia.
Un raport recent publicat de Alianta pentru Sanatate si Mediu (HEAL), Romania este depasita doar de Polonia in ceea ce priveste cantitatea de substante poluante eliberate in atmosfera de cosurile centralelor. Pe locul al treilea se afla Germania.
In cazul Poloniei, carbunele acopera peste 90% din energia produsa. In Romania, insa, doar o treime din energia utilizata este produsa in termocentrale.
Carbunele inca este o sursa de energie majora in Europa, reprezentand aproximativ un sfert din productia de electricitate.
Mai mult, aproape 50 de centrale noi pe carbune sunt in prezent in curs de constructie. Dar dependenta continua de carbune are un pret de care factorii de decizie nu par a fi constienti: o factura neplatita pentru serviciile de sanatate, potrivit raportului HEAL.
Emisiile provenite de la centralele pe carbune din Europa contribuie in mod semnificativ la agravarea bolilor provocate de poluarea mediului.
Raportul HEAL arata ca, la nivelul Uniunii Europene, acest factor de poluare este responsabil in fiecare an pentru 18.200 de morti premature, aproximativ 8.500 de cazuri noi de bronsita cronica si peste 4 milioane de zile de lucru pierdute.
In termeni economici, impactul arderii carbunelui in Europa costa aproximativ 42,8 miliarde euro pe an.
Aceste costuri sunt asociate in mare parte cu afectiunile respiratorii si cardiovasculare ce reprezinta doua tipuri principale de boli cronice in Europa. Cu exceptia catorva tari, bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces in Europa si sunt responsabile pentru aproximativ 40% din decese (circa 2 milioane de decese pe an).
Impreuna, centralele pe carbune din Polonia, Romania si Germania sunt responsabile pentru mai mult de jumatate din impactul total al acestor instalatii asupra sanatatii umane.
De asemenea, centralele electrice pe carbune sunt si cea mai importanta sursa de emisii de mercur in Europa, care pot afecta dezvoltarea cognitiva a copiilor si organele vitale ale fatului.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin