Omuletii Verzi » Blog Archive » Scad emisiile de carbon in UE

Scad emisiile de carbon in UE

Categoria : Uncategorized

Datele preliminare publicate recent arata ca emisiile provenite de la centralele electrice si fabricile care intra sub incidenta schemei europene de comercializare a emisiilor de carbon (ETS) au scazut cu 1,4% anul trecut.
In UE sunt aproape 12.000 de instalatii monitorizate in cadrul schemei ETS, iar datele colectate de la 89% dintre ele arata o scadere a emisiilor pana la 1,79 miliarde de tone in 2012.
Mai mult, emisiile din sectorul de energie s-au redus cu 0,4%, explicatia constand in cresterea cu 13% a productiei de energie electrica din surse regenerabile.
De asemenea, au fost raportate scaderi si in sectoarele industriale, cum ar fi ciment, sticla si otel, de 3,9% a emisiilor.
Insa, marile economii europene au poluat mai mult in 2012. Astfel, emisiile Marii Britanii au crescut 4,7%, ale Frantei cu 3,9%, iar cele ale Germaniei cu 0,5%.
In schimb, Polonia si Italia au inregistrat scaderi de 3,2%, respectiv 5,7%.
Insa, daca executivul european ar reusi sa impuna o crestere a pretului carbonului in acest an, atunci costurile ridicate ar putea inversa tendinta actuala de ardere a carbunelui in locul gazului in centralele electrice din UE.
In prezent, deputatii europeni se pregatesc sa voteze planurile concepute pentru sustinerea pretului carbonului prin amanarea licitarii cotelor suplimentare.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin