Omuletii Verzi » Blog Archive » Seceta, inundatiile si poluarea, principalele probleme ale Europei in domeniul apei

Seceta, inundatiile si poluarea, principalele probleme ale Europei in domeniul apei

Categoria : Green Care, Natura

Comisia Europeana a publicat rezultatele unui recent sondaj potrivit caruia trei sferturi dintre europeni considera ca UE ar trebui sa propuna masuri suplimentare privind rezolvarea problemelor din domeniul apei cu care se confrunta acest continent. Cetatenii cer amenzi mai mari pentru poluatori, o politica de preturi mai corecta, stimulente financiare sau aplicarea de tarife pe baza volumului de apa consumat.

68% dintre europenii chestionati considera ca problemele legate de apa sunt grave, a informat joi, intr-o conferinta de presa, Comisarul european pentru Mediu Janez Potočnik. Seceta, inundatiile si poluarea chimica a apelor sunt considerate a fi provocari majore ale acestei perioade. 62% dintre cetateni nu se considera suficient de bine informati in aceasta privinta, in timp ce 67% cred ca modul cel mai eficient de a reduce problemele legate de apa ar fi sensibilizarea publicului cu privire la acestea.

Seceta este un motiv puternic de ingrijorare in tarile mediteraneene, unde cetatenii spun ca ea reprezinta o problema serioasa. Mai mult,  79% dintre europeni considera inundatiile ca fiind o problema majora.

Doar 23% dintre cetateni cred ca, in ultimul deceniu, calitatea apei s-a imbunatatit, 25% cred ca a ramas aceeasi. 44% sunt de parere ca ea s-a deteriorat.

Pentru 84% dintre europeni, pe primul loc intre factorii care reprezinta o amenintare pentru resursele de apa este poluarea chimica, urmata de schimbarile climatice – 55%, si de schimbarile la nivelul ecosistemelor acvatice: 49%.

61% dintre persoanele intervievate considera ca nu fac suficient pentru a proteja resursele de apa, dar cred de asemenea ca sunt necesare mai multe eforturi din partea sectorului industrial – 65%, a sectorului agricol – 51%, si a producatorilor de energie – 47%.

De asemenea, 73% dintre europeni cer ca Uniunea Europeana sa ia mai multe masuri pentru reducerea problemelor legate de apa.

Europenii considera ca aceste masuri ar trebui sa se concentreze in principal pe poluarea apei cauzata de industrie – 69%, agricultura – 39%, utilizarea excesiva a apei – 30%, inundatii si seceta – 24%.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin