Omuletii Verzi » Blog Archive » SOS pentru oceanele lumii!

SOS pentru oceanele lumii!

Categoria : Eco World Wide, Green Care

Mai multe specii marine sunt in pericol de disparitie din oceanele lumii, arata un raport realizat de catre oamenii de stiinta care fac parte din programul international privind starea oceanelor.
Sub numele „Starea oceanelor”, documentul arata ca oceanele au avut de suferit puternic atat de pe urma schimbarilor climatice, cat si din cauza pescuitului excesiv si a poluarii cu balegar.
In istoria Pamantului au existat cinci mari perioade de extinctie, iar unul dintre factorii responsabili de ele a fost nivelul scazut de oxigen din oceane, care a rezultat in temperatura ridicata dar si in intensificarea acidificarii. In mod ingrijorator, raportul actual arata ca acesti factori incep din nou sa actioneze in apele oceanelor si au efecte nocive mai ales asupra anumitor specii marine. La asta se adauga din nou si pescuitul fara limite, dar si poluarea.

„Rezultatele cercetarii sunt socante”, a declarat Alex Rogers, cel care conduce programul dedicat conservarii oceanelor, citat de Earth Times. „Situatia este foarte grava si cere actiune imediata”, a atras acesta atentia, subliniind ca lipsa unor reactii rapide va avea efecte pe termen lung, pentru cateva generatii de acum inainte.

Schimbarile negative de care se tem oamenii de stiinta includ, printre altele, topirea calotelorglasicare, cresterea nivelului marilor si eliberarea in atmosfera a metanului prins pe fundul apelor. Iar primele masuri care ar trebui luate, spun oamenii de stiinta, sunt oprirea pescuitului excesiv, reducerea poluarii oceanelor si reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin