Omuletii Verzi » Blog Archive » Taste the Waste

Taste the Waste

Categoria : Colectare selectiva, EcoTendinte, Green Care

Pentru ca cele mai multe proiecte personale sunt propuse pentru o zi de luni, in caz ca azi nu incepeti nimic revolutionar, va dam noi o tema!

Ne-a pus pe ganduri weekendul asta un documentar, numit “Taste the Waste” – vedeti trailerul atasat – in care ni se povesteste cata mancare este irosita in emisfera nordica (in special Europa si SUA).

Stiati ca, daca surplusul din America si Europa ar fi impartit intre celelalte continente, locuitorii acestora ar avea triplu necesarului pentru a trai? Si totusi, in tarile sarace se moare de foame…

De vina e tot consumatorul. Cat timp mania hipermarketurilor ii face pe consumatori sa cumpere cat mai mult (la bax, la oferta, la 2in1 etc), producatorul va continua si el sa livreze cat mai multa marfa, cu toate ca uneori si o treime din aceasta este aruncata la gunoi.

Publicul din vest e unul pretentios, asa ca “apa sambetei” duce cu ea legume mai putin aratoase (dar perfect comestibile), produse ambalate gresit sau alimente care merg spre data de expirare, dar care sunt valabile inca zile bune de la scoaterea lor din comert.

In fiecare an, europenii irosesc 9 milioane de tone de alimente, 3 milioane de tone de paine – cantitati echivalente a 100 miliarde de euro.

Nici nu mentionam cat de mult se polueaza in productia si transportul acestor alimente ce nu isi indeplinesc niciodata rolul hranitor si nu trimitem nici la costurile ridicate de depozitare si ambalare a lor. Va dati seama?

Aplicand regula celor 3R asupra alimentelor s-ar pueta face minuni.

Reduceti – cel mai important pas – cantitatile de alimente cumparate. Nu cumparati ceva doar pentru ca pare ca faceti o afacere, daca nu stiti sigur ca aveti nevoie de “3 kg de telemea saptamana aceasta”

Reutilizati – nu aruncati mancarea doar pentru ca a trecut ora cinei si nu a fost consumata. Daca ati mancat orez si v-a ramas, transformati-l a doua zi in orez cu lapte. Daca ati fiert prea multe paste pentru sosul carbonara, puneti-le intr-o supa de pui, de exemplu. Si nu uitati de forma magica a congelarii mancarii gatite pentru mai tarziu.

Reciclati – nu aruncati resturi de mancare, mai ales daca aveti gradina si puteti sa o folositi pe post de ingrasamant natural.

Taste the Waste – trailerul promis:

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin