Omuletii Verzi » Blog Archive » Telefonul mobil poate detecta apa contaminata cu mercur

Telefonul mobil poate detecta apa contaminata cu mercur

Categoria : Uncategorized

O echipa de cercetatori din Spania a dezvoltat un test pentru detectarea mercurului din ape, ce este insotit de o aplicatie pentru telefoanele mobile.
Mercurul este toxic, letal pentru mediu si, implicit, orice fiinta si se raspandeste rapid prin apa si aer, de la surse precum uzinele pe carbuni.
Multe ape de pe planeta sunt contaminte cu mercur, acesta ajunge in pestii din aceste ape si, astfel, in organismul uman. A detecta apa contaminata cu mercur este necesar pentru a opri de la consum pestii care provin din ea.
Insa metodele prezente de testare nu sunt nici foarte simple, nici tocmai ieftine: mostrele trebuie sa ajunga la un laborator pentru a fi analizate, lucru care ia timp.
O echipa de cercetatori de la Universitatea Burgos din Spania s-a gandit sa gaseasca o metoda mai simpla si mai rapida de testare, care sa fie si la indemana oamenilor, nu doar a specialistilor din laboratoare.
Astfel, ei au creat o hartie de testare care isi schimba culoarea odata ce este expusa la mercur.
Rezultatele pot fi vazute cu ochiul liber (exact cum se intampla la testele de la orele de chimie), dar, pentru acuratete, hartia de test poate fi fotografiata cu telefonul mobil si comparata cu culoarea de referinta (corespunzatoare apei necontaminate), cu ajutorul unei aplicatii instalate pe telefonul mobil (mai exact, un simplu program de editare de imagine).
„Oricine, fara cunostinte de specialitate, poate descoperi, in acest mod, daca o sursa de apa este contaminata cu mercur peste limitele acceptabile”, explica José Miguel García, unul dintre autorii cercetarii.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin