Omuletii Verzi » Blog Archive » Topirea calotei arctice costa 60.000 de miliarde de dolari

Topirea calotei arctice costa 60.000 de miliarde de dolari

Categoria : Uncategorized

Politicienii si industriasii din intreaga lume au considerat multa vreme ca incalzirea regiunii arctice este doar o poveste nascocita sa-i impiedice in exploatarea zacamintele de petrol si gaze.
Ideea ca temerea legata de topirea calotei este doar un mit a prins radacini in unele dintre cele mai elevate minti contemporane. Cercetatorii raman, insa, fermi pe pozitii.
Acestia avertizeaza insa, inca o data, ca economia mondiala va plati scump topirea calotei glaciare, care, pana in 2020, ar putea sa nu mai existe.
Pe de o parte vor exista enorme costuri de mediu. Disparitia treptata a gheturilor, combinata cu incalzirea apelor oceanului, provoaca eliberarea unor cantitati imense de metan, care accelereaza fenomenul incalzirii globale.
Pe de alta parte, vor exista costuri economice. Eliberarea metanului, provocata de topirea accelerata a subsolurilor arctice inghetate, denumite permafrost, ar putea sa coste omenirea 60.000 miliarde dolari, potrivit unui studiu al Universitatii Cambridge.
Profesorul Peter Wadhams, seful Grupului de fizica a oceanului polar de la Universitatea Cambridge, reafirma ca disparitia iminenta a gheturilor din Arctica va accelera schimbarile climatice, cat si eliberarea metanului in largul apelor de coasta.
Nici Forumul Economic Mondial, nici Fondul Monetar International nu recunosc, deocamdata, pericolul economic pe care-l reprezinta schimbarile climatice din zona arctica.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin