Omuletii Verzi » Blog Archive » Traficul ilegal de maimute, mai greu de controlat ca cel de droguri

Traficul ilegal de maimute, mai greu de controlat ca cel de droguri

Categoria : Uncategorized

Un raport al Programului de Mediu al Organizatiei Natiunilor Unite (UNEP) estimeaza ca 3.000 de maimute mari sunt capturare anual, ilegal, in lume si vandute ca animale de companie sau atractii turistice.
Traficul cu cimpanzei , gorile sau urangutani este controlat de mari grupari infractionale, care se imbogateasc, in detrimentul comunitatilor sarace, scrie The Guardian.
Iar profiturile obtinute sunt la fel de mari ca cele obtinute din traficul cu arme sau droguri.
Raportul UNEP estimeaza ca cel putin 22.218 maimute de mari dimensiuni au „disparut” din libertate din 2005 incoace – fie au murit in timpul actiunilor de vanatoare, fie au fost vandute, fie au murit in captivitate.
In acest interval de timp, numai 27 de arestari au fost inregistrate in Africa si Asia pentru trafic cu maimute de mari dimensiuni, iar un sfert din cei arestati nici macar nu au fost judecati.
Acelasi raport arata ca profiturile obtinute din acest tip de comert sunt foarte ridicate: cimpanzeii si urangutanii (cele mai traficate specii de maimute uriase) se vand si pentru mii de dolari exemplarul, iar gorilele, pentru sute de mii de dolari.
Retelele infractionale se imbogatesc de pe urma traficului, in vreme ce comunitatile locale raman sarace (chiar daca sunt folosite pentru detectarea si prinderea maimutelor), iar padurile sunt afectate de scaderea numarului de maimute.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin