Omuletii Verzi » Blog Archive » Traim mai mult, dar sunt mai putini sanatosi

Traim mai mult, dar sunt mai putini sanatosi

Categoria : Uncategorized

O cercetare extinsa efectuata pe o lunga perioada de timp in Olanda arata ca, desi speranta de viata a oamenilor a crescut, generatiile actuale de adulti sunt mai putin sanatoase decat cele de acum cateva decenii.
Studiul a pornit prima data in 1987, cand au fost analizate date provenind de la 6.000 de persoane. Ulterior, cercetarea a fost repetata dupa 6, 11 si, respectiv, 16 ani.
Indicii de care s-a tinut cont au fost masa corporala, tensiunea arteriala si nivelul de colesterol.
Subiectii au fost impartiti in grupuri pe generatii – de 20, 30, 40, respectiv 50 de ani -, iar miza era observarea diferentelor intre generatii in ceea ce priveste riscul de imbolnavire si tinand cont de diferentele intervenite la fiecare prag de varsta.
Concluzia este ca generatiile mai tinere sunt expuse mult mai mult la aceste riscuri decat cei nascuti cu 10-20 de ani inaintea lor. Iar autorii cercetarii avertizeaza ca aceasta tendinta se va accentua cand copiii de astazi vor ajunge adulti.
Daca la inceputul studiului, 40% dintre barbatii-subiecti aflati in jurul varstei de 30 de ani erau supraponderali, 11 ani mai tarziu, numarul crescuse la 52%.
Rezultatele arata ca, odata cu varsta, in cele mai multe cazuri creste numarul persoanelor supraponderale sau obeze si al celor cu hipertensiune arteriala.
De asemenea, in cazul barbatilor, o data la 3-4 generatii, au fost observate cresteri ale riscului de imbolnavire cu diabet.
Iar cel mai mare risc la nivelul sanatatii diferitelor generatii se afla in cresterea semnificativa a obezitatii in randul tinerilor: de pilda, o femeie de 40 de ani din noile generatii va avea o stare comparabila cu cea a unei femei de 55 de ani din generatiile mai vechi.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin