Omuletii Verzi » Blog Archive » Un nou record negativ al emisiilor de gaze cu efect de sera

Un nou record negativ al emisiilor de gaze cu efect de sera

Categoria : Uncategorized

Concentratia de gaze cu efect de sera a atins un nou nivel record in 2011, potrivit cifrelor date publicitatii pe 20 noiembrie de catre WMO – United Nations World Meteorological Organization.
Nivelul de dioxid de carbon a atins cifra de 390.9 parti per milion anul trecut, cu 2 parti per milion mai mare decat cel din 2010, arata raportul WMO.
Estimarea organizatiei internationale este ca aproximativ 413 miliarde de tone de carbon au ajuns in atmosfera din anul 1750 incoace, in special ca urmare a arderii combustibililor fosili.
Cam jumatate din acest dioxid de carbon ramane in atmosfera timp de mai multe secole, accelerand procesul de incalzire globala, avertizeaza secretarul general al WMO, Michel Jarraud.
Mai mult, exista temeri ca padurile si oceanele, care absorb gazele de sera, s-ar putea sa nu mai faca fata cantitatilor din ce in ce mai mari de astfel de gaze.
Oceanele devin tot mai acide, ca urmare a nivelului tot mai ridicat de carbon, iar asta are efecte asupra vietii subacvatice.
In afara de dioxid de carbon, in atmosfera mai ajung si alte emisii de gaze de sera, precum metanul si oxidul de azot.
In 2011, nivelul de metan din atmosfera a atins si el un record negativ, tot din cauza intensificarii activitatilor umane generatoare (cresterea animalelor, utilizarea combustibililor fosili etc.).
Concentratia de oxid de azot a ajuns la 324.2 parti per milion anul trecut, un nivel mai ridicat decat cel al anului 2010.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin