Omuletii Verzi » Blog Archive » Unda verde la investitii verzi

Unda verde la investitii verzi

Categoria : Ecologie, EcoTendinte

Autoritatile romane au primit recent avizul Comisiei Europene pentru punerea in practica a planului de sprijinire a productiei de energie din surse regenerabile, dupa doi ani de tergiversari, cauzate de intarzaierea cu care a fost livrat planul executivului european.

Practic, acum potrivit legii 220/2008, producatorii de energie regenerabila vor primi un sprijin sub forma de certificate verzi in functie de tehnologia la care recurg. Dar, stimulentele acordate pentru investitiile in energia verde vor fi suportate de toti consumatorii de electricitate. Furnizorii sunt obligati, prin lege, sa cumpere aceste certificate verzi care mai departe se regasesc in pretul la consumatorul final.

Comisia Europeana a dat unda verde planului propus de Romania, concluzionand ca acesta este in conformitate cu normele Orientarilor privind ajutorul de mediu 2008 referitoare la ajutorul de functionare acordat pentru sursele regenerabile de energie.

Ce sunt certificatele verzi

Certificatele verzi sunt acordate producatorilor de energie electrica pentru fiecare MWh generat din energie eoliana, energie hidraulica, energie solara, biomasa, gaz de fermentare a deseurilor sau gaz de fermentare a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate.

In cazul in care energia este produsa in instalatii de cogenerare cu randament ridicat, se aplica un bonus. Certificatele emise de stat producatorilor pot fi vandute furnizorilor de energie de pe o piata specifica (independenta de piata energiei electrice).

Furnizorii de energie electrica au obligatia de a achizitiona in fiecare an un anumit numar de certificate verzi. Daca nu respecta aceasta prevedere, furnizorii vor plati penalitati. Penalitatile sunt colectate de catre operatorul retelei de transport si transferate la fondul de mediu din Romania, care le va folosi pentru sprijinirea micilor producatori individuali de energie electrica din surse regenerabile.

Beneficiarii de certificate verzi vor putea intra in aceasta schema pana la 31 decembrie 2016.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin