Omuletii Verzi » Blog Archive » Unde se duce gunoiul din Europa?

Unde se duce gunoiul din Europa?

Categoria : Uncategorized

Anual, peste 4 miliarde de tone de deseuri municipale si industriale sunt generate in lume. Insa, evaluarea comertului cu deseuri este o sarcina complicata, scrie The Guardian.
Si asta pentru ca doar cateva tari monitorizeaza si fac publice importurile si exporturile de deseuri.
In rest, exista prea multe metode diferite de raportare, dar si o piata neagra a comertului cu deseuri, doua motive care fac si mai dificila misiunea de a estima piata globala.
Totusi, un calcul brut indica o valoare de 443 de miliarde de dolari pe an pentru piata deseurilor. Iar principala destinata globala a deseurilor este China.
In 2010, China a importat 7,4 milioane de tone de plastic, 28 de milioane de tone de hartie si 5,8 milioane de tone de otel.
Mai multe, intre 2000 si 2008, exporturile europene de deseuri din plastic au crescut cu 350%, iar aproape 90% dintre acestea au ajuns in China.
Cei mai mari exportatori europeni de deseuri catre China sunt Olanda, Elvetia, Belgia si Germania, iar trendul este ascendent, mai ales pentru ca legislatia europeana constrange companiile sa recicleze tot mai mult si implica marirea taxelor la groapa de gunoi.
Asa ca exportarea deseurilor ramane o optiune ieftina.
Dar, odata cu exporturile oficiale de deseuri, au loc si schimburi ilegale. Intreaga piata neagra a comertului cu deseuri este estimata de catre Organizatia Natiunilor Unite la 30 de miliarde de dolari pe an.
Mai mult, un control facut in 2005 in 18 porturi din Europa a dezvaluit ca 47% dintre deseuri erau exportate ilegal.

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin