Omuletii Verzi » Blog Archive » Upcycling – cand recilarea devine arta

Upcycling – cand recilarea devine arta

2

Categoria : Eco World Wide, Reciclare

Ne-am dat seama ca nu am mai discutat de ceva vreme despre unul dintre subiectele noastre preferate: arta reciclata.
Incercand sa gasim artisti noi in domeniu, am avut norocul sa dam si peste un termen pe care l-am auzit de prea putine ori pana in momentul de fata: UPCYCLING.

Wikipedia ne spune ca “upcycling” se refera la “the process of converting waste materials or useless products into new materials or products of better quality or a higher environmental value”
Adica, nu numai ca reutilizam deseurile sau materialele care nu ne mai servesc cu scopul lor primar, dar si transformam totul in ceva frumos.

Stim, stim, s-a mai facut, dar e interesant ca exista un intreg concept legat de acest proces.
Termenul de “upcycling” apare prima oara in 2002, in cartea Cradle-to-Cradle, o carte scrisa de chimistul Michael Braungart si arhitectul William McDonough. Cei doi atrag atentia asupra faptului ca procesul “reuse, reduce, recycle” nu este suficient si ca trebuiesc aduse si mai multe schimbari in procesul reciclarii. Ei descurajeaza conceptul de “downcycling”, adica reutilizarea materialelor cu un scop nou, dar de o valoare calitativa mai mica.

Si pentru ca vrem sa demonstram ce vorbim, priviti cateva dovezi de “upcycling” tare reusit!

Si mai multe imagini veti putea gasi pe http://www.gabarage.at

Comentarii (2)

[...] am relatat nu tare de mult despre Upcycling si Downcycling si astazi vrem sa va povestim ce [...]

[...] a capatat un nume: Zirkeltraining. Zirkeltraining a devenit una din cele mai de succes povesti de up-cycling* in Germania iar Bernd Dörr nu poate face fata cererilor momentan. Produce in medie 250 de genti [...]

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin