Omuletii Verzi » Blog Archive » Viperele din Romania pe cale de disparitie

Viperele din Romania pe cale de disparitie

3

Categoria : Natura

Chiar daca nu se stie exact cate exemplare mai sunt in Romania, vipera cu corn, care are cel mai toxic venin, este o specie pe cale de disparitie, mai ales din cauza distrugerii habitatelor, sustin specialistii herpetologi.

Astfel, din cauza faptului ca o simpla muscatura contine o doza letala de venin suficient pentru a ucide o persoana adulta de 70 de kilograme, vipera cu corn a avut de suferit de-a lungul timpului, mai ales pentru ca localnicii din zonele unde se gaseste o omoara.

Mai precis, printre primejdii se numara si colectarea ilegala in scopul producerii de venin, sau pentru comercializarea ilegala, dar si distrugerea habitatelor. Din cauza asta au de suferit si celelalte doua specii de vipere care se mai gasesc in Romania, adica cea comuna si cea de stepa sau de faneata. Speciile de vipera cad victime si braconajului, mai ales ca uneori pretul uneia pe piata neagra este de cateva sute de euro.

O specie mare – masculii ajungand la 90 de centimetri lungime – vipera cu corn traieste mai ales in Parcul National Domogled pe Valea Cernei sau se ascunde sub pietre in zona Cazane. Exemplare se mai gasesc si in judetele Gorj si Hunedoara.

Vipera de faneata, mai norocoasa.
Doar 500 de vipere de faneata mai traiesc in libertate in Europa – in Ungaria si Romania, potrivit unor estimari europene. Un sarpe de dimensiuni mici, de cel mult 50 de centimetri lungime, vipera de faneata are, insa, un venin neletal.

Comentarii (3)

Dar este rezervatie de vipere cu corn si in Muntii Macinului:)…Ce stiti de zona asta?

Sorin,
stim ca rezervatia naturala a fost redeschisa de cativa ani si se incearca repopularea acesteia cu vipere cu corn, insa daca la Macin viperele cu corn sunt protejate, din pacate in alte parti ale tarii, habitatele sunt distruse.

Stiti ceva despre o repopulare sau populare in zona Calafat, jud Dolj?

Scrie un comentariu

Premium Wordpress Plugin